Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentte özgü ürünlerin yanı sıra, alternatif ürünlerin de yaygınlaşmasını ve üreticilere alternatif gelir kapılarının açılmasını sağlamaya devam ediyor. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın avokado fidanı desteğinden yararlanan üreticiler, dağıtımdan yetiştiriciliğe, hasattan pazarlamaya kadar her zaman yanlarında olan belediyenin desteği ile yeni bir gelir kaynağı elde ediyor.
Mersinli üreticilere yüzde 50 hibe ile avokado fidanı desteği veren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, hem bölgedeki tropikal meyve üretim alanının genişlemesine hem de üreticilerin alternatif gelir elde edebilmesine imkan sunuyor. Büyükşehir Belediyesinin avokado fidanı desteği alan üreticiler de dağıtımdan yetiştiriciliğe, hasattan pazarlamaya kadar her zaman yanlarında olan belediyenin katkılarıyla yeni bir gelir kaynağı elde ediyor. Geleceğin meyvesi olarak gördüğü avokadoyu yetiştirmek için Büyükşehir Belediyesinden 3 yıl avokado fidanı desteği alan Erdemlili üretici Kadir Cerit, avokado ağaçlarına gözü gibi bakıyor ve meyvesini vereceği günü iple çekiyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Nebati Materyal ve Seracılık Şube Müdürlüğü’nde ziraat mühendisi olarak görev yapan Hasan Özdemir, avokado fidanı desteği projesi hakkında bilgi vererek, “Mersin genelinde üreticilerimize yüzde 50 hibeli avokado fidanları temin ettik. Bu projeyle üreticilerimizin alternatif yetiştiricilik ve alternatif bir gelir kaynağı oluşturmalarına imkan sağlarken, atıl durumdaki tarım alanlarında yapılan dikimlerle, bu tarım arazilerini daha verimli bir şekilde kullanma imkanı sunuyoruz” dedi.
Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin genelinde son 3 yıl içinde, 9 ilçede 889 üreticiye yüzde 50 hibeli 17 bin adet avokado fidanı desteği sağladıklarını ve 850 dönüme yakın arazide avokado üretiminin yapılmaya başlandığını aktaran Özdemir, “Üreticilerimize fidanı teslim etmekle kalmıyor, onların yetiştiricilikteki sıkıntılarını gidermek amacıyla gerek beslemede, gerek sulamada, gerekse hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerinde teknik bilgi aktarımı yaparak da destek sağlıyoruz” diye konuştu.
“Avokadonun kilogram fiyatı 80-110 lira arasında değişiyor”
Avokadonun bölgede gelişmesini ve üretiminin yaygın hale gelmesini hedeflediklerini belirten Özdemir, avokadonun kazancı yüksek bir ürün olduğundan söz ederek, “Üreticilerimiz bundan sonraki süreçte, 3-4 yaşlarındaki bir avokado fidanından 20 kilo civarında ürün alabilecekler. 7 yaşını tamamlamış ve daha üstündeki avokado ağaçlarında ise, ortalama 100 kiloyu düşürmeyecek şekilde verim alınacaktır. Pazar piyasasını araştırdığımızda, semt pazarlarında ve manavlarda avokadonun kilogram fiyatının 80-110 lira aralığında değiştiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Kendilerini arayan üreticilere her konuda yardımcı olduklarını ve sık sık da saha kontrol çalışmaları yaparak avokado bahçelerini birebir incelediklerini belirten Özdemir, “Besleme, sulama, hastalık ve zararlılar ile mücadele gibi konularda tarım danışmanlarına veya ilaç, gübre bayilerine yönlendirmeler yaparak, üreticilerimizin eksiklerini tamamlamalarını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Erdemlili üretici Kadir Cerit ise avokadonun üretiminden pazarlamaya kadarki yolculuğunda belediyenin her zaman yanlarında olduğunu belirtti. Avokadoyu geleceğin meyvesi olarak gördüğünü ve bu yüzden üretime başladığını söyleyen Cerit, “Araştırdık, piyasada çok randımanlı bir ürün bulamadık. Mersin Büyükşehir Belediyesinin, yüzde 50 hibe destekli avokado fidan dağıtımı yaptığını duyduk. Biz de müracaat ettik ve uygun gördüler. 2020 yılında 48 fidan aldık ve diktik. Şu an fidanlar 3 yaşında. Bu yıldan sonra meyve bekliyoruz” dedi. – MERSİN