MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “100. yıl ve eğitim” temalı iller arası kısa film yarışmasında deneysel, belgesel ve canlandırma türlerinde hazırlanan filmler değerlendirmeye alındı. Kısa film yarışmasına 47 ilden başvuru geldi. Ön jüri 10 filmi, ana jüri ise bunlar arasından ilk 3 dereceyi elde eden filmleri belirledi. Filmlerde öğrenciler, öğretmenler ve eğitim kurumu yöneticileri başta olmak üzere eğitimin tüm paydaşları görev aldı. İl millî eğitim müdürlükleri, yarışma kapsamında yükseköğretim kurumları ile iş birliği yaparak danışmanlık ve ekipman desteği aldı.
SPOR VE SANAT DERSLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Ülke genelindeki 56 bin okulun tamamında cumhuriyetin 100. yılı ile ilgili en az bir etkinlik yapıldığını belirten Tekin şunları söyledi:
“Çocukların kendi yeteneklerini yönetebilmesi için spor ve sanat dersleri çok önemli, bu yönde adımlar atıyoruz. Bu etkinlik, bu açıdan önemli. Çocukların yeteneklerini geliştirmeleri için teşvik edici bir adım olduğu ümidindeyim. Çocuklarımızın, toplumu bir arada tutan değerleri, sanatsal yöntemlerle ifade etmelerini önemsiyorum.
100. YILDA YÜZ BİNLERCE ETKİNLİK
Birden fazla etkinlik yapılan okullarımız çok fazla. Kabaca baktığımızda, her okulda ortalama üçer beşer etkinlik düşündüğümüzde 100. yılla ilgili Türkiye genelinde 150-200 bin dolayında etkinlik yapmış oluyoruz.
YENİ YÜZYILA İDEALİST BAŞLANGIÇ
100. yılı, sadece Bakanlık merkez teşkilatı olarak değil; okullarımızın her tarafında kutlayıp, Türkiye Yüzyılı’na tıpkı 100 yıl önceki gibi başarılı, idealist ve projeksiyonu olan bir başlangıç yapmak bizim için önemli. 100. yıl coşkusunun yeni Türkiye Yüzyılı’nın inşasında bize enerji, yepyeni bir motivasyon vermesini temenni ediyorum.
‘MEDENİYET DEĞERLERİ’ ÜZERİNE EĞİTİM
Diğer yandan Bakan Tekin, 26 Aralık’ta başlayan Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyet’in 100. Yılında Eğitim Sempozyumu’nu da Mustafa Kemal Atatürk’ün yaklaşık 102 yıl önce düzenlediği ilk Maarif Kongresi’ndekine benzer biçimde “Yeni yüzyıl da öğretmenler üzerine inşa edilecek!” anlayışıyla planladıklarını anlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Maarif Kongresi’nin açılış konuşmasında, Mustafa Kemal Paşa, ‘Kurtuluşun iki boyutu var: Biri silahla, biri akılla yürütülen boyutu. Silahla yürütülen boyutunu yürüttük, akılla ilgili boyutunu da sizler yapacaksınız’ diye hitap etti öğretmenlere. Onlara hitap ederken kullandığı kendimize ait millî referanslarla, millî medeniyet algımız üzerine inşa edilmiş yepyeni bir eğitim sistemi, kendi medeniyet değerlerimiz üzerine eğitim sistemi inşa etmenin zorunluluğu bugün hâlâ aşikâr.”