Bu belirtiyi hafife almayın! 3 haftayı geçtiyse aman dikkat

Ses Kısıklığı Belirti Olabilir, Geç Kalınmamalı!

Uzmanlar, ses kısıklığının sadece basit bir hastalık belirtisi olabileceğini değil, aynı zamanda ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini belirtiyor. Ses kısıklığının gelişmesinde kişinin sesini fazla yormasının etkili olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, özellikle öğretmenlerin çok konuşması veya ders saatlerinin fazla olması durumunda ses kısıklığına neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Çobanoğlu’nun vurguladığı önemli bir konu da ses kısıklıklarının altında yatan sebeplerdir. Özellikle sigara kullanımı, uzun süreli ses kısıklıkları ve gırtlak kanserlerine işaret eden uzmanlar, bu belirtileri hafife almamak gerektiğinin altını çiziyor. Ses kısıklığının, gırtlak kanserlerinin ilk bulgusu olabileceği ve bu nedenle 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Ses kısıklığının altında yatan sebepler arasında polip veya nodül gibi iyi huylu lezyonların yer aldığını vurgulayan Çobanoğlu, bu durumlarda ses terapisinin veya cerrahinin çözüm olabileceğini ifade ediyor. Ancak altta yatan bir gırtlak kanseri varsa, bu durumda öncelikle biyopsi alınması gerektiğini belirten uzmanlar, tedavinin cerrahi müdahale, radyoterapi veya gırtlağın alınması gibi yöntemlerle gerçekleştirilebileceğini aktarıyor.

Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinde ses kısıklığının yanı sıra yutma güçlüğünün de eşlik edebileceğini ve hastalarda ağrı, nefes darlığı veya boyundaki lenf bezlerinde şişlik gibi belirtilerin görülebileceğini belirtiyor. Bu nedenle iyileşmeyen, uzun süren ses kısıklıklarında hastaların mutlaka kulak burun boğaz hekimine başvurması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, kanserden ziyade, geç kalmaktan endişelenilmesi gerektiğini söylüyor.

“Kanserden değil, geç kalmaktan korkmalıyız”

Related Posts

Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir: Nasıl önlem alınmalı?

Özellikle son yıllarda vaka sayısında artış gözlenen, ani kardiyak ölüm, yaygın bilinen adıyla ani kalp ölümü durumunun çoğu zaman hiçbir belirti vermeden gerçekleştiğine işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, özellikle risk grubundaki kişilerde kalp damar sağlığını ayrıntılı şekilde değerlendirmek için koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade etti.

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Bel ağrısı çekenlere ’40 dakika’ uyarısı

Saatlerce masa başında çalışıyor, belinizdeki sızıya “alışıyorum” diyorsanız dikkat! Prof. Dr. Mehmet Aydoğan’a göre 40 dakikadan uzun süre oturmak omurganıza düşündüğünüzden çok daha fazla zarar veriyor olabilir. İşte belinizi korumanın yolları…

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Uzmanı açıkladı: ‘Bel fıtığının ameliyatsız tedavisi mümkün’

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özkan Yükselmiş, “Uzun süre oturmak, ağır yük kaldırmak gibi nedenlerle ortaya çıkan bel fıtığı, küresel bir sağlık sorununa dönüşüyor. Robotik lazerle bel fıtığı tedavisini ağrısız, neştersiz ve hızlı bir şekilde çözebiliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir